Medicina Rs Grupa

Medicina Rs GrupaDelatnostMedicina Rs GrupaHome


Glavne teme: Andropauza

Medicina Rs GrupaAndropauza

Sreda, Juli 3rd, 2013

Poslednje decenije prošlog veka demografske studije pokazuju povecanje proporcije starijih osoba u razvijenim i srednje razvijenim zemljama. Prosečna dužina života se za samo 100 godina duplirala. Pocetkom proslog veka u Nemackoj i SAD prosečan život muskaraca je bio 44 godine, krajem istog veka je dostigao 74 do 76 godina. S druge strane ne postoji specificno oboljenje za osobe starije zivotne dobi, vec se istovremeno pojavlju vise bolesti, sto sa svoje strane povecava problem u terapiji istih osoba.

Pojam andropauze je uveden, da oznaci odredjene promene u funkcionalnoj i organskoj sposobnosti muskarca. Nastanak i tacni mehanizmi starenja nisu kompletno otkriveni, a postoji nekoliko teorija. Jedna od tih teorija je p r o g r a m i r a n a teorija, koja objasnjava starenje kao genetski odrdjen proces. Druga je teorija m u t a c i j a istice da je starenje proizvod povecanog broja spontanih muatcija koje dovode do funkcionalnih i morfoloskih promena u organizmu Treca teoarija, je teorija nakupljanja stetnih proizvoda , koje ostecuju celijei tkiva , i dovode do promena koje se nalaze kod starih osoba.Posebna je teaorija o fizioloskim promenama u endokrinom sistemu jkoja uzrokuje proces starenja.
Uz ovaj pojam starenja, andropauza podrazumeva smanjenje androgena kod muskaraca, te se naziva i Sindrom smanjenja androgena (muskih polnih hormona) kod starijih muskaraca.

Ovo smanjenje se otkriva sve cesce, a razlozi za to su danas, duzi prosecan zivot coveka a drugo je kvalitet zivota u tom dobu na cemu se sve vise insistira (Svetska zdravstvena organizacija). Ispolajavanja ovog smanjenja muskih polnih hormona se ogleda u: smanjenju seksualne zelje i kvaliteta erekcije , smanjenje energije i misicne mase muskarca, smanjenje dlakavosti i nastajanje gojaznosti, promene raspolozenja, umor,depresija sa smanjenjem intelektualnog kapaciteta, smanjenje gustine kostane mase.

Uz ove gore navede promene jedno od oboljenja koje je vezano za andropauzu je i uvecanje prostate (benigna hiperplazija prostate-BPH) pojavljuje se upravo u vreme kada dolazi dopromena u odnosu etsrogena (zenskog polnog hormona) i testosterona (muskog polnog hormona), u smislu favorizovanja etsrogena.Ovo oboljenje oje je sinonim oboljenja za starijeg muskarca pravi veliki broj tegoba i problema. Tako da je davan testosteron , u jednoj ispitivanoj grupi muskaraca godinu dana, pokazao samo umereni rast prostate kod njih.

Medicina Rs Grupa