Medicina Rs Grupa

Medicina Rs GrupaDelatnostMedicina Rs GrupaHome


Medicina Rs GrupaAndropauza

Poslednje decenije prošlog veka demografske studije pokazuju povecanje proporcije starijih osoba u razvijenim i srednje razvijenim zemljama. Prosečna dužina života se za samo 100 godina duplirala. Pocetkom proslog veka u Nemackoj i SAD prosečan život muskaraca je bio 44 godine, krajem istog veka je dostigao 74 do 76 godina. S druge strane ne postoji specificno oboljenje za osobe starije zivotne dobi, vec se istovremeno pojavlju vise bolesti, sto sa svoje strane povecava problem u terapiji istih osoba.

Pojam andropauze je uveden, da oznaci odredjene promene u funkcionalnoj i organskoj sposobnosti muskarca. Nastanak i tacni mehanizmi starenja nisu kompletno otkriveni, a postoji nekoliko teorija. Jedna od tih teorija je p r o g r a m i r a n a teorija, koja objasnjava starenje kao genetski odrdjen proces. Druga je teorija m u t a c i j a istice da je starenje proizvod povecanog broja spontanih muatcija koje dovode do funkcionalnih i morfoloskih promena u organizmu Treca teoarija, je teorija nakupljanja stetnih proizvoda , koje ostecuju celijei tkiva , i dovode do promena koje se nalaze kod starih osoba.Posebna je teaorija o fizioloskim promenama u endokrinom sistemu jkoja uzrokuje proces starenja.
Uz ovaj pojam starenja, andropauza podrazumeva smanjenje androgena kod muskaraca, te se naziva i Sindrom smanjenja androgena (muskih polnih hormona) kod starijih muskaraca.

Ovo smanjenje se otkriva sve cesce, a razlozi za to su danas, duzi prosecan zivot coveka a drugo je kvalitet zivota u tom dobu na cemu se sve vise insistira (Svetska zdravstvena organizacija). Ispolajavanja ovog smanjenja muskih polnih hormona se ogleda u: smanjenju seksualne zelje i kvaliteta erekcije , smanjenje energije i misicne mase muskarca, smanjenje dlakavosti i nastajanje gojaznosti, promene raspolozenja, umor,depresija sa smanjenjem intelektualnog kapaciteta, smanjenje gustine kostane mase.

Uz ove gore navede promene jedno od oboljenja koje je vezano za andropauzu je i uvecanje prostate (benigna hiperplazija prostate-BPH) pojavljuje se upravo u vreme kada dolazi dopromena u odnosu etsrogena (zenskog polnog hormona) i testosterona (muskog polnog hormona), u smislu favorizovanja etsrogena.Ovo oboljenje oje je sinonim oboljenja za starijeg muskarca pravi veliki broj tegoba i problema. Tako da je davan testosteron , u jednoj ispitivanoj grupi muskaraca godinu dana, pokazao samo umereni rast prostate kod njih.


Dalje je pozato smanjivanje h o r m o n a r a s t a. u toku dana sto rezultira u smanjenju opste aktivnosti, misicne snage i povecanju gojaznosti. Utvrdjeno je da odredjeni slabi androgeni (dehidroepiandrosteron i njegov sulfat) se smanjuju posle 3o godine, a luce se u nadbubreznoj zlezdi.
M e l a t o n i n se luci u pinealnoj zlezdi , i smatra se da je veoma znacajan u nasoj dnevno/nocnoj aktivnosti. Melatonin se u starosti smanjuje i bitno utice na proces spavanja u duzinu sna. Uz ove samo neke promene, najznacajnija je promena smanjenje koncentracije testosterona, a testosteron odredjuje muskarca od rodjenja do smrti.
Nagla promena u kolicini ovog hormona nije evidentna kod muskarca, kao sto se desava kod zene. Najznacaniji oblik ovog muskog polnog hormona , je slobodan testosteron koji se znacajno smanjuje posle 5o godine zivota. Ispitivanja su pokazala opadanje slobodnog testosterona u krvi za 1.2% godisnje i ukupnog testosterona za 0.4% godisnje. Razlog ovoga je promene u broju celija koje luce testosteron (Leydig ove celije). Muskarac pocinje zivot sa priblizno 700 miliona Leydig ovih celija i posle 2o godine ih gubi prosecno 6 miliona godisnje. Ove cinjenice i uticu na promenu seksulane zelje i aktivnosti muskaraca od 5 decenije zivota o kojima cemo u sledecem nastvaku.
Nedostatak teosterona (muskog hormona) se desava i u stanju cije postojanje treba sebi da priznaju i prihvate sami muskarci, a da ga lekari i naucnici potvrde. Glavna karakteristika ovog stanja je smanjenje testosterona u krvi, sto vodi ka nastanku niza simptoma koji cine sindrom koji se cesto neadekvatno naziva “muski klimakterijum”. Naucno su dosta prihvatljivi termini a n d r o p a u z a i parcijalni androgeni deficit muskarca u godinama (PADAM).
Andropauza kao termin se najcecesce koristi od strane Svetske zdravstvene organizacije. Simptomi, tegobe koje se desavaju u andropauzi mogu se podeliti na nekoliko grupa. Prva je grupa f i z i c k e promena : osteoporoza, povecan rizik od kardiovaskulanih oboljenja, povecanje mase masnog tkiva, smanjenje misicne snage. Drugi je v a z o m o t o r n e promene : znojenje, rumenilo, palpitacije. Grupa m e n t a l n i h promena su zamaranje, osecanje nezadovoljstva, smanjenje produktivnosti u poslu, smanjenje kognitivne funkcije, lose raspolozenje s. Poslednja grupa u p s i h o l o s k e promene: poremecaj sna, anksioznost, erektilna disfunkcija, smanjenje libida.
Andropauza i osteoporoza
U zdrave osobe, kostano tkivo se stalno razgradjuje i ponovo gradi, a kod osobe sa osteoporozom, vise se tkiva gubi nego sto se regenerise.Kod muskarca se misli da testosteron igra ulogu u pomaganju odrzavanja ovog balansa razgranje i ponovne gradnje kostanog tkiva. Sa uznapredovalim godinama i snizavanjem testosterona povecava se rizik od osteoporoze, i smatra se da kod muskaraca preko 50 godina jedan od 8 muskaraca ima osteoporozu. Ucestalost frkatura kuka rasteb eksponencijalno sa starenjem kod muskarca, kao i kod zene, samo nesto kasnije , za oko 5 do 10 godina kasnije. U Kanadi se iznosi podatak da je jedna petina tih fraktura u populaciji kod muskarca. A sdruge strane ucestalost fraktura kod muskaraca raste, dok je kod zena stabilna, zbog njihove promene nacina zivota, uzimanja kalcijuma i hormonske terapije (HRT).
Poslednjih godina se istice da rizik arterioskleroze je povecan kod muskarca u andropauzi. Istice se da postoji veza niskog nivoa testosterona u krvi i povecanja rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Nasim citaocima cu dati da sami popune jedan upitnik od deset pitanja (sa da ili ne) da li su u andropauzi ili ne.Ovaj upitnik se odnosi na muskarce preko 40 godina zivota.
Ako im nije tesko mogu ga poslati na DANAS da bi dobili prave odgovore.
1.Da li imate smanjenje snage i zivosti? 2.Da li vam nestoaje energija u vasim aktivnostima? 3.Da li vam je smanjenja seksualna zelja? 4.Da li ste vise neraspolozeni ituzni nego uobicajeno? 5.Da li ste nizi, u vasoj telesnoj visini? 6.Da li ste primetili da vam se smanjila radost i uzivanje u zivotu? 7.Ako ste se bavili sportom, dali se smanjila vasa sposobnost da upraznjavate sport? 8.Da li vas se skoro bitno smanilia vasa radnka spososbnost? 9. Da li su vase erekcije i dalje cvrste? 10. Da li van se spava posle vecere?
Znaci ovaj mali uptnik je presek odredjenih probelma, koje smo na pocetku svrstali u 4 grupe.
Po postavlajnju dijagnoze, koja podrazumeva timski rad lekara kao i kompletno ispitivanje vise sistema, u slucaju andropauze ,moze se zapoceti terapija. Urolog mora uvek da iskljuci postojanje karcinoma prostate, uroloskim pregledom, ultrazvicnim pregledom i odredjivanjem markera karcinoma prostate (PSA – prostata specificni antigen).
Pre zapocinjanja terapije, nadoknadom testosterona uz iskljucivanje postojanja karcinoma prostate, potrebo je iskljuciti (koji je veoma redak) i karcinom dojke kod muskarca. U slucajevima kada muskarac ima prisutno ; oboljenje jetre, srcano oboljenje, edem (lica, nogu, stopala), oboljenje bubrega, secerna bolest kao i uvecana prostata (benigna hiperplazija prostae B P H).,terapija se daje uz veliku obazrivost i detaljnije pracenje pacijenjta. Procenom stanja muskarca, uz ranije izlozeni UPITNIK, kompletan pregled i razgovor sa muskarcem primena nekog od obilka testosterona moze da bude znacajna i od koristi. Svakako treba istaci, da ona nije za svakog muskarca, cak i sa tegobama jer uvek moze da se krije neko drugo oboljenje iza toga.
Ono sto moze muskarac da ocekuje od primene testosterona, a pokazale su odredjenjena ispitivanja, jesu: Oporavak raspolozenja i zivotnog elana.
Povecanje mentalne i fizicke energije Poboljsanje kvaliteta sna Poboljsanje seksulane zelje i seksualne aktivnosti Smanjenje napetosti, osecaja besa, tuge Smanjenje masnog tkiva Povecanje misicne snage i potencijalno, smanjenje rizika od srcanog oboljenja
Ovi izneti efekti terapije se ocekuju za 3 do 7 nedelja od pocetka terapije. U toku primene terapije znacajne su kontrole kod lekara koji vodi terapiju, tromesecne labaoratorijske analize koje su ranije navedene. Preparati testosterona su aktuelni Oralni -testosteron undekanoat Parenteralni – estri testosterona Potkozni – implantat testosterona Transdermalni preparat testosterona. U buducnosti, na cemu se baziraju danasnja ispitivanja i preliminarna iskustva , upucuju na Tkivno specificne androgene Selektivne modulatore androgenih receptora.
Sigurno da uz primenu oralnih preparata, koji podlezu podesavanju doziranja , potkozni implantati (koji traju 4 do 6 meseci)su veoma prakticni, ali za sada nisu siroko pristupacni. Transdermalni flasteri efikasni su, lako primenjivi, ali iritacija koze ili alergija smanjuje njihovu primenu. Od skora je na raspolaganju i transdermalni gel sa testosteronom. Svaki od ovih preparata ima svojih prednosti, ali i mana, pa lekar konacno mora da odabere jedan preparat na osnovu indikacija i afiniteta samog pacijenta. Uz ovu terapiju, sigurno da je nacin zivota znacajan momenat u resavanju problema andropauze, sto znaci primena optimalne dijete, svakodnevne fizicke vezbe, smanjenje pusenja i unosenja alkohola, kao i prevencija stresa. U proceni isptivanja tegoba i indikacija za lecenje, bitan je odnos lekara i pacijenta, kao i stalno pracenje, korigovanje terapije, sto vodi dobrom uspehu supstitucije kod ove grupe muskaraca.

Komentarisanje nije predvidjeno.